Er zijn honderden, zoniet duizenden meditatie-oefeningen. Elke spirituele traditie wijst op het belang van het naar binnen keren, stil worden, luisteren naar de innerlijke stem. Mijn eigen beoefening heb ik vooral gedaan onder leiding van de bekende tibetaanse leraar Sogyal Rinpoche. Dat neemt niet weg dat ik ook een veelheid aan oefeningen heb meegekregen én beoefend uit andere tradities.
Onderaan deze pagina kun je direct doorlinken naar een aantal van deze oefeningen.

Probeer zelf uit wat bij je past, wat goed werkt. Ga niet over één nacht ijs, maar probeer minstens drie maanden een bepaalde lijn. Die tijd heb je wel nodig om enige werkzaamheid op te kunnen merken.

Nog beter is om mee te gaan doen aan een meditatiegroep. Samen mediteren heeft een groot effect, is plezierig en je hebt steun aan elkaar en een leraar om de regelmaat er in te brengen.

Mediteren is niet alleen zitten. Je moet ook weten wat je aan het doen bent. Enige studie of een gesprek over je ‘vorderingen’ is daarom ook nodig. Je kunt zomaar weken bezig zijn zonder een centimeter op te schieten. Of nog erger, op een dwaalspoor te komen.

Ik wens je veel succes, plezier en verwondering op je weg naar bevrijding en geluk.

Print Friendly, PDF & Email