Voor Body & Mind Practise naar:

Voor Stress Reductie naar:

Oorlog en Vrede

Published 3 januari 2018 in Laatste Nieuws , Leven of Beter Leven - 0 Comments
oorlog en vrede hansvanzanten

Gisteren bekeek ik met mijn vrouw de tweede wereldoorlog. Filmbeelden uit de eerste hand van oorlogscorrespondenten in die verschrikkelijk vernietigende storm die de wereldbevolking teisterde. 50 miljoen doden! Je voorstellingsvermogen schiet tekort bij zo'n getal. Maar de beelden spreken hun eigen taal, klaar en helder. Wat een waanzin, wat een wreedheid, wat een lijden.

Oorlog en Vrede hansvanzanten

Bombardement op Leningrad

Door alle emoties heen die zo'n documentaire oproept, wordt mij ook duidelijk welke rol nationalisme heeft gespeeld en hoe nationale gevoelens gebruikt en misbruikt kunnen worden. Hoe kreeg Hitler het voor elkaar om miljoenen Duitsers achter zich te krijgen en de dood in te sturen? Dezelfde vraag kun je stellen bij de Japanse keizer en de Italiaanse Musolini. Maar evenzogoed werden die nationale gevoelens opgezweept door Roosevelt, Charles de Gaulle, Churchill die duizenden mannen de oorlog in hebben gestuurd en vrouwen als slaven in de oorlogsindustrie lieten werken.

We zijn gewaarschuwd. Er bestaan blijkbaar mensen, meestal mannen, die het stille onbehagen van hele bevolkingen in zich kunnen opzuigen. Zij kunnen een lont ontsteken die lang smeult en uiteindelijk, als de pijn en woede groot genoeg zijn, een gewelddadige uitbarsting veroorzaakt.

Het lijken mij mensen die zichzelf buitenproportioneel opblazen met de energie van anderen. Die anderen zien zichzelf weerspiegeld in het charisma, de grote woorden, de belofte van verlossing.

Historici wijzen op de vernedering van Duitsland na de eerste wereldoorlog als voedingsbodem voor Hitlers populariteit en de kettingreactie die daarop volgde. Is dat voldoende verklaring? Wat gebeurt er als je die oorlogen plaatst in de context van de hele menselijke geschiedenis? Wat als je WW2 ziet als de zoveelste keer dat mensen proberen problemen met geweld op te lossen? Moeten we dan niet gaan zoeken naar oorzaken van geweld in het denken van onze soort? (oefening om te beginnen)

Oorlog en Vrede

Ik moet denken aan de Dalai Lama die zijn leven heeft gewijd aan het oproepen tot vrede en geweldloosheid. Immens populair, dus het verlangen naar een betere wereld is evenzo groot. Tegelijk lijkt datzelfde verlangen ons steeds weer naar oplossingen te leiden die het tegendeel brengen.

Tich Nhat Hanh zegt: "Er zal pas vrede in de wereld zijn als er vrede is in ieder hart". Met die uitspraak zijn we weer terug bij onszelf. Die gaat voorbij aan politieke manouvres. Die bestrijdt de angst voor grondstoffen of verlies van identiteit. Die zoekt geen gebiedsuitbreiding of wraak voor al dan niet vermeend onrecht.

Vrede is ons hart is iets wat we zelf kunnen doen. Waaraan we zelf kunnen werken. Je kunt het  niet afdwingen bij anderen, wel samen met anderen praktiseren, beoefenen, en vooral ok laten zien. Dat laatste is nodig om aanstekelijk te laten zijn. ​(hoe radicaal moet dat?)​​​

Als je leeft met vrede in je hart kan dat anderen aansteken, op een idee brengen. Vrede in je hart leeft als verlangen in ieder mens en heeft in ieder mens een andere vorm, een andere gestalte. De meest nutteloze vorm, lijkt mij, is vrede afdwingen met geweld. Dus het loont waarschijnlijk om te laten zien hoe dat verlangen zo vorm kan krijgen dat vrede echt mogelijk wordt.

Misschien dienen we als mensheid te leren om het warme hart te zijn van het Universum. Zonder warm, kloppend hart is het Universum koud, een medogenloze ordening; dat wat zichtbaar is in dat altijd maar weer oplaaiend geweld. Vrede is  geen uiterlijk ding met vredesverdragen, maar een innerlijke staat van zijn, een warmhartige staat van zijn, onze bijdrage aan een zonnig, levendig en levend Universum.

Heb je een overtuigend beeld nodig om voorgoed van geweld, ook in jezelf, genezen te zijn? Kijk dan naar de documentaire "Apocalypse WW2" in 6 delen op National Geografic. http://j.mp/APOWW2NG

Print Friendly, PDF & Email
Related Posts
Er zijn nog geen andere berichten gerelateerd aan dit bericht.

No comments yet

Leave a Reply: